Френска селска торта

Френска селска торта
Продукти за блата
1 яйце
150 гр захар
200 мл прясно мляко
2 с л мед
2 ч л сода
50 гр стопено и охладено масло
400 гр брашно
Продукти за крема
1 л цедено кисело мляко
1/2 ч ч захар
Кора на 1 лимон
2 с л лимонов сок
70 мл сладкарска сметана
2 ванили
Буркан сладко от боровинки
200 гр орехи

Разбиваме яйцето и захарта,след това добавяме прясното мляко,меда,содата и стопеното масло. След като ги смесим прехвърляме сместта в тенджера и варим на бавен огън,като непрекъснато бъркаме около 20-25 мин. Сместта трябва да добие карамелен цвят. Сваляме от котлона и към топлата смес добавяме брашното. Бъркаме и изсипваме на набръшлен плот и примесваме. Разделяме тестото на 5 равни части. Средно една топка да тежи около 110 грама. Разточваме всяка топка и режем в желан диаметър. Блатовете трябва да са тънки,почни прозрачни. Печем върху хартия за печене на 170 градуса за 3-4 мин.След като се изпекат се оставят да се охладят.
Крем :
Разбиваме цеденото киисело мляко със захарта. Добавяме лимоновата кора и лимоновия сок.Разбиваме сладкарската сметана в отделна купа на пяна и внимателно я прибавяме към крема от цедено мляко.Добавяме и ванилията.
Редене на тортата
Слагаме блат, върху него крем,сладко от боровинки и орехи. Така до последния блат. Намазваме цялата торта и крема и поръсваме обилно с орехи. По желание може да се декорира със сладко.

Коментари

Популярни публикации