Вината на Иво Върбанов и Ди вино тест 2019
Здравейте.
През уикенда на 21.11 – 24.11 в София в Интер
експо център се проведе деветото издание на Ди вино тест. За не чак до там
запознатите това е тест на българското вино което подбрано български изби
представят своите най – добри вина. Тази година избите бяха 80 на брой. На това
изложение имаше много прекрасни ,
чудесни , невероятни български вина. В препълнената зала имаше много хора и
изложители хора които се интересуват от вина и просто любители на напитката на
боговете. Из многото изложители прочетох табелата на винарска изба Иво Върбанов
и първото нещо което ми изникна в главата беше думата „Сира“ защо ли ? Защото това тяхно вино е нещо което
оставя спомен. А и веднага се сетих за една случка , като трябваше да замина на
обучение в Испания и се допитах до по знаещи от мен хора, какво вино да взема
за да впечатля испанците те единодушно ми казаха „Сира“ на Иво Върбанов. След
този спомен веднага се запътих към тяхната изложителска маса. А там срещнах
самия Иво Върбанов , човека които е виртуозен пианист и смея да твърдя
виртуозен винар. Още с пристъпването към масата веднага се впечатлих , че имено
създателя и собственика стои зад масата и обясняваше вдъхновено за виното и за
предстоящия му концерт в София дори
имаше хора на който той раздаваше автографи върху дискове. Опитах от вината му
и естествено Сирата за която бях отишъл. Продължихме обиколката си из
изложението и бяхме впечатлени от много български изби като Царев брод ,
Обрелиа , Бета халф и много други. На тръгване от изложението , докато чакахме
метрото на метро станцията видяхме самия Иво Върбанов. С малко не увереност
пристъпихме към него. Представихме се и естествено като едни истински вино
любители го засипахме с въпроси , на които той с желязно спокойствие и
увереност ни отговаряше. Разказа ни как е започнало всичко с виното. Първо е
искал да закупи земя в Италия и да започне там производството на вино но земята
там е била прекалено скъпа и непосилна от финансова гледна точка , и слава богу. Намерил е първо
част от сегашния му масив в южен Сакар и го е закупил после е прибавил още.
Насадил е лозята през 2006 година , а първото му вино излиза на пазара през
2011 година. Обясни ни , че той е малак производител с 25000 – 30000 бутилки
годишно и че някои от вината му са
селектирани в ресторанти с най – високо отличие в ресторантьорството а имено звезда
Мишлен. Неговите вина се продават и в държави като Белгия , Великобритания ,
Германия , Полша а скоро е бил на визита в САЩ за да преговаря за износ и зад
океана. Сподели ни още , че се опитва да отглежда лозята си по био начин и
изцяло механичен ,че ги пръска единствено и само със син камък , както са
правили нашите дядовци. Обясни ни също че на скоро две от неговите вина са
влезнали за селекция в ресторант с три звезди Мишлен и искрено му пожелавам
поне едното да го селектират. За съжаление бързо дойде спирката за слизане и на
сбогуване си пожелахме успех като аз лично съм възхитен от начина по които ни
допусна до себе си.
В заключение
мога само да си пожелая да се срещнем отново, защо не в ресторанта които аз
творя и да продължи да ни обяснява със същото вълнение и страст за неговия
винен свят.
Наистина си заслужава да се опитат вината му.
УСПЕХ !!!
Коментари
Публикуване на коментар