Бяла торта "Гараш"


 Бяла торта " Гараш"

Необходими продукти:
За блата:
8 белтъка ( на стайна температура)
200 гр орехи
160 гр пудра захар
2 с л брашно
1 ванилия
1 щипга сол
За крема (бял ганаш):
400 гр бял шоколад
80 гр краве масло
200 мл животинска сметана
1 с л ром
За гарниране:
100 гр бял шоколад
1 ч л олио ( + за намазване)
50 гр сурови белени шамфъстъци
Начин на приготвяне:
Орехите се смилат много фино.Прибавя се брашното и ванилията и се смила отново.Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол,като към тях, на няколко пъти се сипва захарта.Ореховата смес се добавя към белтъците и се разбърква внимателно.
Формата за тортата се покрива с хартия за печене,която се намазва с олио.сипва се 1/4 от тестото за блата,заравнява се и се пече около 10 мин в загрята на 180 градуса фурна.Така се изпичат и останалите 3 блата,изваждат се,оставят се да се охладят и внимателно се отлепят от хартията.
Щоколада за крема се сипва в купа. Сметаната се загрява заедно с рома и шоколада се залива с нея,като се бърка,докато шосолада се разтвори.Накрая се добавя и нарязаното на кубчета масло и се оставя да се охлади.
Блатовете се заравняват и се подреждат един върху друг,като кремя се разпределя между тях и се завършва с крем.Тортата се оставя в хладилника поне за 4 часа да стегне.
Глазурата се приготвя като белият шоколад се разтопява и се смесва с олиото.
Тортата се залива с глазурата,декорира се с накълцания шамфъстък и се оставя дя престои,докато глазурата се втвърди.


Коментари

Популярни публикации